Historia om ..

Sagan om Vinterledstomtarnas stig

Det var en gäng en några tomtefamiljer som hade stugor uti skogen. För att komma fram till stugorna ordnade tomtarna en gemensam stig som döptes till Vinterledet Alla var glada för att enkelt komma fram till sina stugor och åren gick. Men stigen blev sämre och sämre och på vinter var det ingen som skottade.
Tomtarna bestämde gemensamt att de skulle ha en förening som tog hand om stigen. En styrelse valdes och alla betalde en avgift för att det skulle räcka till att sköta om den lilla stigen.
Fler tomtar flyttade dit och gick på stigen och ibland kom de stora skogstrollen och släpade timmer efter stigen och belastade den extra mycket.
Och stigen ritades in i stortomtens kartor och hans folk kom med post och en vagn för köra småtomtarna till skolan.
Alla tomtar betalade lite varje är och även skogstrollen kom med guldtackor från sin skattgömma under bergen för att betala för att de fick använda stigen och eftersom stigen fanns med på Stortomtens karta skickade han ett bidrag också.

Tomtarnas styrelse beslutade klokt om vad som skulle prioriteras och stigen fungerade både sommar och vinter. Det måste plockas pinnar, grävas diken, tas bort stenar och fylla på med ny jord där det var för lite. Skottas och sättas upp granruskor på vintern så alla hittade stigen utan fara.
Allt det här administrerade styrelsetomtarna så egentligen behövde ingen göra något direkt för att hålla stigen fin sä det var lätt för tomtarna att tro att stigen skötte sig själv.
Allt var bra bortsett från att ingen ny ville vara med i styrelsen och avlösa de gamla.
Och inte blev det bättre av att en gång hade några tomtar skällt på styrelsen för att de skulle ha gjort fel. Och efter det var det ännu svårare att få nya till tomtestyrelsen.
Nya tomtar flyttade dit och tyckte att stigen var så fin, så fin men alla hade de fullt upp med sitt eget och ingen tid att hjälpa till. Ingen riktigt förstod att styrelsen jobbade för dem och alla hade de sina egna skäl till att inte vara med och hjälpa till. De var såå upptagna med alla sina småtomtar, smedjor och gruvor och en del som inte arbetade tyckte att de var för gamla för att behöva hjälpa till och många unga tomtar kände att de inte visste hur det fungerar att vara med i en förening eller hur det går till i Vinterledstomtarnas styrelse. Andra trodde det var jäääättemycket jobb och att det skulle ta all fritid att hjälpa till. Ytterligare några var rädda för att det skulle bli bråk igen och alla skulle skälla på styrelsetomtarna och därför ville de inte vara med.
Så gick det till när ingen ville vara med i Vinterledstomtarnas styrelse. Och de gamla tröttnade efter lång tid och plötsligt var man utan styrelse till föreningen.
Då rööt Stortomten till och sa. -Det här går inte, nån dj-a ordning får det varat!!
Han kallade till sig sina byråkrattomtar och satte ihop en styrelse åt de lata Vinterledstomtarna. Byråkrattomtarnas styrelse tog över, och tog betalt, ordentligt också. Och inte blev det bra för Vinterledstomtarna, för förutom att de måste jobba mer för att betala Stortomten så förstod byråkrattomtarna sig inte ett resultat till stortomten så var de nöjda. Vinterledstomtarna började oja sig – Nu vart det nog inte så bra. Vi skulle nog ha och struntade i hur det blev för alla tomtar i skogen. Bara de kunde rapportera från historiens början. Byråkrattomtarna bestämde det som var enklast för demrt på alla regler och konstigheter som Vinterledstomtarnas förening haft med sig hjälpt till lite mer tidigare kom man fram till och alla ville plötsligt vara med. Men då var det ingen av de tidigare styrelsetomtarna som riktigt kom ihåg hur det sköttes tidigare och det var jättesvårt att starta upp en egen styrelse av Vinterledstomtar. – Äh, så mycket bättre det hade varit om vi varit med lite mer hela tiden. Det är ju inte så mycket jobb bara vi delar på det allesammans.
Vad ska vi göra? -Hur ska vi bete oss? Ojade sig tomtarna.
Den kloke Gammeltomten visste på råd. -Nere i början av stigen finns ju anslagsträdet, där kan ni läsa om när årsmötet ska vara och där sätts protokollen frän mötet upp också. -När är mötet då frågad en en modig tomte. Den 22 februari sa Gammeltomten som visste allt. – Och man har möjlighet att vara med på styrelsemöten också, så får man se hur det fungerar och att det inte alls är något konstigt oöverstigligt arbete med det, bara vi hjälps åt allihopa. Vi är ju 120 familjer och det är ju bara totalt 12 personer som är aktiva så om alla vuxna är med det blir kanske bara var 15e år som man behöver vara aktiv sa Gammeltomten som även kunde räkna. Eller som han sa – är ni med i tre-fyra år behöver ni inte göra något mer under ert liv.
Gammeltomten var filosof också så han sa – Ingen kan vara bättre än man är, men det räcker långt med att vara trevlig och glad och bidra med det man kan. Då kommer föreningen att fungera fint. Så var inte rädda att försöka, det kommer att gå bra.
Och det är precis det jag själv skulle ha sagt om jag var valberedning, vilket jag är (tillika revisor. För till dess några fler vill vara med måste några axla två
bördor.) Kom till mötet den xx februari kl xx i Gamla Tingshuset i Örsundsbro. Det är då föreningen har årsstämma och styrelsemedlemmar ska väljas och en del beslut tas. Känn ingen press på att ni måste väljas in i styrelsen nu, även om det behövs folk akut. Huvudsaken är att ni kommer och ser att det inte är några konstigheter. Men snälla! Tänk igenom vilka möjligheter ni egentligen har att hjälpa till. Det handlar inte om så många timmar per år och alla måste hjälpa till. Det duger inte att parasitera på andra hur länge som helst. Hör av er om ni har frågor eller vill anmäla intresse!!
Med de vänligaste hälsningarna Valberedningen för Vinterledets vägförening

Björn Larsson
Tel: 0730297178
Mall: mrt7 l4tti(0) tel ia.com